2.díl Nespolehlivá opora

12.08.2013 14:50

Massimo Mangialavori Dr.


 

Případ Germanium


ukázka z 2. dílu skript Massima Mangialavoriho



Sedmiletý chlapec. Velmi plachý, trpí šilhavostí. Kromě alergií má problémy ve škole, protože nerozlišuje pravou a levou stranu a také trpí dyslexií, takže není schopen při psaní rozpoznat některá písmena. Zdá se, že má ještě nějaké další problémy, ale matka o nich nechce mluvit a on je velmi uražený, když někdo jeho potíže zdůrazňuje. Matka říká, že se vždycky velmi rozzlobí na učitelku ve škole. 

Chtěli bychom něco na prevenci, nic jiného. Můj syn nemá vůbec žádné problémy. Jenom minulý rok měl astmatický záchvat a zjistilo se, že je pravděpodobně alergický na trávy. Už dostával nějaká homeopatika, ale teď chceme zkusit někoho jiného. 
Hrál si s kamarády a jakmile se dotkl nějaké trávy, dostal kopřivku. Taky se mu hůř dýchalo. Na nic jiného si nepamatuji. Musíte se zeptat jeho. (Je neobvyklé, když máte syna, který je astmatik a vy si na nic nepamatujete!) Na jaře měl záchvat, protože byl velmi unavený. Já bych ráda zabránila nějakým dalším nemocem, jinak je všechno v pořádku. Učitelé ve škole říkají, že je unavený. Pořád je ospalý a někdy usne na lavici. I když ho zatahají za ucho, aby ho probudili, on spí dál a nehýbe se. Před tím záchvatem ho pár dní všechno svědělo, měl zarudlé oči a hrál si v parku, běhal a pak skočil do díry plné právě posekané trávy. Potom začal špatně dýchat. On snáší dobře jakoukoliv bolest, ale každou noc, když měl to astma, tak to bylo horší a horší. Museli jsme jít párkrát k lékaři a oni mu dali jenom nějaké kortikoidy. 

Od té doby, co ví, že je alergický, tak chce pořád být venku a hrát si v trávě. Už dvakrát spadl do jiné díry plné trávy a měl další záchvat. Pokaždé, když se poraní, tak se začne smát. Když má ten záchvat, tak nepřetržitě kašle. Je to velmi suchý kašel, jako když štěká pes. Chce pít teplou vodu a když není dost teplá, tak ji nechce pít, protože říká, že mu dělá špatně. Nakonec mu řeknu, aby šel přímo ke kohoutku a rozhodl se sám, jak teplá voda to má být. 

Pálí mě v hrudníku, ale tohle mi hodně pomáhá. 
Chodím spát v devět. Nikdy si nepamatuji sny. Nikdy. Pamatuji si jenom sen o psech, kteří umírají, protože uhořeli. Ale neřeknu vám ho. 

Pořád říká, že se mu zdá o psovi, který utíká pryč a má úplně ohořelý ocas. Když byl mladší, mluvil o válkách, ohních a bombardování. 

Rád utíkám a tak. Rád si hraju na schovávanou. Když nedávám pozor, tak se schovám a usnu. Schovám se tak dobře, že už mě nenajdou. Dokážu dokonce nedýchat, aby neslyšeli můj dech. Jednou mě hledali a já jsem přestal dýchat, abych nedělal žádný hluk. Začala mě strašně bolet hlava a pak jsem usnul. 

Čichá v garáži k benzínu a můj manžel říká, že mu to nesmím dovolit. Ale já mám na starosti tolik věcí, že ho nemůžu pořád hlídat. V každém případě je pravda, že se rád schovává. Jednou jsme se málem zbláznili, protože byl schovaný ve skříni na šaty. Celé hodiny ho všichni hledali a on tam usnul. 
Náš homeopat mu dával Cuprum, Natrium muriaticum, Siliceu a Carbo vegetabilis, to byl jediný lék, který něco udělal. Když má horečku, tak mu nejde vůbec srazit. Když užíval Carbo, byl mnohem lepší doma i ve škole. 
Přišla jsem za vámi, protože mi říkali, že jste dobrý a já bych ráda věděla, jestli je možné dovolit mu, aby tolik zameškal ve škole. (Matka neříká, že mu chce pomoci, ale že chce, aby mohl chodit do školy.) Nechci, aby přestal užívat Carbo, protože mu to pomáhá. Chtěla bych k tomu přidat něco dalšího, aby mu to pomohlo ještě víc. Když onemocní, tak je to s těmi malými kuličkami lepší a já s tím nechci přestat. On říká, že jsou ještě lepší než bonbóny. 

Bonbóny mi nedávají takovou energii. 

Brýle nosí od 4 let. První rok ve školce začal šilhat. Nezdá se, že by to byl vážný a progresivní problém. Odmalička jsme měli strach, že nemá moc dobrý zrak. Ale on nám nikdy neřekne, jak se cítí. 

Mám moc rád Petera Pana a hodně dalších filmů. Umí létat a může vletět do pokoje , vidíte ho a on pak zase odletí. A vidí svět z velké dálky. Líbí se mi, že může vletět do pokoje a dívat se, jak všichni spí. Bez kouzel je úplně ztracený. Musí si vzít pohádkový prach každých pět minut, jinak spadne dolů jako sušená treska. (Říká, že Peter Pan je závislý na tomto prachu, jinak nemůže létat.) Rád bych šel s ním a obletěl celý svět. Proč mám zůstat tady?

Hodně si hraje sám. Nechce být ani s námi. Má jenom málo hraček a nejraději tráví čas u počítače. Nebo si hraje s jednou nebo dvěmi hračkami rád. A rád rozebírá rádio. 

Chci vědět všechno, chci zjistit, odkud přichází ty hlasy. 
Mám rád těstoviny, minestrone (italská polévka), ale hlavně maso. 

Už když byl úplně malý, nechtěl pít mléko. Rok jsem ho kojila, ale mléko z láhve nechtěl nikdy. Má taky hrozně rád buráky a takové věci. (Massimo si všiml, že je to běžný symptom Germania.) Miluje maso, hlavně, když je syrové. Taky má rád rybí tuk. (Což je zvláštní, protože dneska se užívá velmi zřídka.) Když si vezme lžíci rybího tuku, tak ani nechce vodu na zapití. 
Ve škole vypadá jako milý kluk. Ale jeho učitelka říká, že se moc s ostatními dětmi nekamarádí. Já s ní nesouhlasím, protože vidím, že si s nimi rád hraje. Samozřejmě, je trochu rezervovaný. Nemá tak otevřenou povahu, ale já a můj manžel jsme stejní. Myslím, že těžko může být jiný. Je hodně introvertní jako všichni dobře známí géniové!

Strašně rád jezdím na lyžích, začal jsem, když mi byly čtyři roky. Jediný problém je, že je tam vždycky velká zima. 

Má raději zimu než sluníčko, ale pak si vždycky stěžuje, že je mu moc zima. Pořád má studené ruce a nohy. Když jde spát, je jako medvěd v zimním spánku, je skoro nemožné ho probudit. Do svých tří let byl více méně pořád vzhůru. Často mě bolela hlava, když jsem ho kojila, ale pak, když měl tři roky, tak začal opravdu spát a dokázal spát třeba i 13 hodin! Do 18 měsíců se velmi málo smál. Když měl ty problémy se spánkem, tak jsem ho houpala, chodila jsem s ním a musela jsem každou noc šestkrát nebo sedmkrát vstávat z postele. Byla to katastrofa. V noci nechtěl spát a ve dne spal jako v komatu. V noci samozřejmě dělal strašný rámus. 
On nesnese hluk. Vždycky si stěžuje, že ve škole je hodně nespravedlnosti. (Obojí jsou běžné symptomy Germania.)

Jedna z mých učitelek má manžela a ten je policista. Vím to, protože ji někdy přijede vyzvednout ze školy oblečený v karnevalovém úboru. Nemyslíte, že ta jejich uniforma je směšná? Myslíte, že tím někoho můžou opravdu vyděsit? Já se bojím policistů, protože vím, kdo jsou, ale ne kvůli té jejich uniformě. Ti opravdu dobří, které jsem viděl v televizi, jsou oblečení stejně jako ostatní lidé. Jak můžete utíkat s takovou čepicí na hlavě? Proto taky máme v našem městě tolik zlodějů. Není divu, tolik stupidních policajtů! Viděl jste někdy zloděje, který by utíkal v takových stupidních šatech? 

Prosím vás, nemyslete si, že mu tohle říkáme doma. To je jenom jeho nápad! Můj manžel chtěl být městským policistou, ale nesložil zkoušky. 
On nesnese jakékoliv pokárání. Vždycky chce mít poslední slovo. Strašně plakal, když byl poprvé ve škole, ale doma není mnoho důvodů k pokárání. 

Víte, všechno se dá rozdělit na dvě části – co je špatné a co je správné. 


Co je podobné jako u předchozího případu Germania?

Směje se, když se poraní/falešné hrdinství/sebedestruktivní postoj/dokáže zpomalit své dýchání tak, až ho začne bolet hlava
Téma policie – Germanium má blud, že je uvězněný a že udělal něco špatného
Tráví mnoho času o samotě/pocit izolace/rád se schovává
Myšlenka omezení něčím, co je mu vynucováno
Spánek a neschopnost probudit se – spí i při hře na schovávanou
Říká, že Peter Pan je závislý; sám čichá benzín
Téměř okamžitě vnímáte stav „tíhy“

 


obálka