3.díl Hadí typologie

12.08.2013 14:53
1. dubna 2009
Massimo Mangialavori Dr.

 

Případ Toxicophis


ukázka z 3. dílu skript Massima Mangialavoriho - "Hadi"


Třetí díl ze série skript Massima Mangialavoriho lze objednat na ja-ro@email.cz, cena je 800Kč.

---

Případ 17

Marcelovi je 10 let. Na svůj věk je velmi inteligentní a vyspělý. Je trochu pyšný a povýšený. Dojem mu kazí fakt, že trochu koktá, proto se na sebe velmi zlobí. Má hodně suchou kůži na všech kloubech a plíseň mezi prsty. Je také velmi podezíravý, takže při rozhovoru nechce o sobě nic prozradit. Nejzávažnějším klinickým symptomem jsou revmatické potíže.

Hovoří matka:

Má teprve deset let a už mu diagnostikovali revmatickou horečku… během posledních let měl mnohokrát antibiotika kvůli neustále se vracejícím bolestem v krku. Potom také hodně přibral, nejsme schopni ho vrátit k normálu.

Bolely ho nohy a otekly mu. Je zvláštní, že to bylo jenom na levé straně. Vždycky to začíná v oblasti kotníku.

Bolesti jsou strašné, šíří se do celého těla a zasahují i ostatní klouby na končetinách. Teď ho bolí dokonce i rameno.

Nevím proč, ale každé léto dostane angínu. Bývá to od té doby, co se narodila jeho sestra, to mu byly tři roky.

Já se snadno unavím. Nedokážu se dlouho soustředit… jenom určitou dobu. Pak mě něco rozptýlí a já se musím odpojit od svého okolí. Vnímám, že lidé okolo mě něco dělají nebo mluví, ale moje myšlenky se toulají. Vyleká mě to a já se na sebe rozzlobím, že jsem se polekal ničeho. Bojím se, že mě táta pošle na kliniku, a hádám se s ním, protože nechci brát tolik léků, cítím, že mi to nedělá dobře…

Naše vztahy v současné době nejsou moc dobré, protože on se odmítá léčit a my ho pořád musíme nutit. Nevíme, jak s ním máme dál jednat. Ty jsi pak dokonce přestal jíst a strašně jsi zhubl! (Massimo měl pocit, že s ním matka mluví, jako by chlapci bylo nejméně 15 let. Dítě jeho věku v podstatě řídilo celou rodinu.)

Já nejím maso, jenom ryby, protože chci takovou dietu. Cítím se špatně a bolí mě žaludek, když jím něco sladkého.

Mám rád těstoviny, ale jím je jenom tu a tam, protože nemám rád, jak je moje máma vaří… Žaludek mě bolí a bouří se, když se doma hádáme.

Strašně jsem miloval svého dědečka, ale on zemřel, pokoušel jsem se ho bránit před mou matkou. Ona ho nechtěla mít doma a já jsem chtěl, aby tam byl. Oni si mysleli, že žárlím. Můj život se změnil po jeho smrti a ne po narození
mé sestry, ale oni to nechtěli pochopit.

Ve skutečnosti si to nemůže pamatovat, protože jeho dědeček zemřel, když mu byly dva roky. Co by si asi tak mohl pamatovat? Když jsem byla těhotná s dcerou, začal se pomočovat v posteli a dělá to pořád. Když jsme se hádali, vypadalo to, jako by to dělal schválně. Podle nás se to některou noc stalo ještě dřív, než mohl stačit usnout. Dáme
ho do postele spát, on řekne, že na toaletu jít nepotřebuje, a krátce poté je postel celá mokrá…
ALE TO JE KVŮLI SNŮM, KTERÉ SE MI ZDAJÍ… TY TOMU NEROZUMÍŠ. Často se mi zdá o povodních a možná proto se počůrám. Nevím, jak to mám kontrolovat. Když se mi to zdá, tak je to i příjemné, protože ta voda je chladná a já se aspoň trochu zahřeji. Cítím rozdíl mezi chladem a teplem a vím, že chladná voda je pro mě dobrá, protože zmenšuje moje bolesti, ale zároveň mi teplo pomáhá, protože se cítím lépe UVNITŘ.

Cítím, že se pohybuji na hraně, uvnitř je teplo a venku je zima, což je perfektní!
Já si myslím, že perfektní věci by měly být v rovnováze. Nejlepší auta jsou ta, která jezdí mimo silnici a také po silnici… nejlepší lodě jsou ty s plachtami a také ty s motorem. ONI říkají, že jsem strašně tvrdohlavý, ale ve skutečnosti ONI mají klapky na očích.

Školu mám nejraději, když tam nejdu. Nerad čtu.

To je další problém. Ačkoliv je velmi inteligentní, nikdy se pořádně nenaučil číst a ve škole se nechce hlásit. Píše krásné články, všichni se diví, jak může kluk v jeho věku mít takové myšlenky, ale pak ani pořádně nepřečte, co napsal. Vzali jsme ho ke specialistovi, který řekl, že jeho problémy pravděpodobně pramení z dyslexie. Zapomněla jsem říct, že má dyslexii a že jsme chodili na nějakou terapii, ale čtení se nezlepšilo.

Je to kvůli tomu, že čtení mě nebaví… ostatní lidé si mohou přečíst, co jsem napsal, pokud chtějí… já přece vím, co jsem napsal… Rád chodím do katechismu a dozvídám se něco o tom, jak žili svatí… já bych byl rád svatý.

Ale nechtěl bych být jedním z těch, kteří se starali o druhé lidi… a teď jsou takoví všichni ti lidé, kteří se dělají svatými… ale já vím, že ve skutečnosti sotva opustili klášter. Já bych chtěl být svatý, který píše a přemýšlí, jako svatý František, který mluvil se zvířaty. Ta aspoň nepředstírají, že vás poslouchají… když vás neposlouchají, tak to na nich hned poznáte!

On je velmi hádavý a urazí se kvůli sebemenší hlouposti… pořád říká, že dostává méně než jeho sestra a že ho necháváme doma samotného, což se jeho sestře nikdy nestalo. Ale to jsou všechno jenom jeho výmysly. Vždycky toho chtěl moc a to, co děláme, je pro něho málo. Zpočátku byl strašně uražený, že jeho nemoc nebereme dostatečně vážně. Abych pravdu řekla, možná jsme si přáli, aby to nebylo tak zlé. Teď musíme čelit drsné realitě a vypadá to, že jemu to dělá docela dobře.

Míval hodně problémů s očima. Odmalička měl záněty spojivek a silný výtok z očí. Mně se to zdálo divné, protože namísto obvyklého žlutého sekretu, který mají všechny děti, byl ten jeho bílý. Byl u oftalmologa a ten řekl, že to není jako obvykle ječné zrno, ale konjunktivitida, která se mezitím stala chronickou. Trvalo to nějakou dobu, než se to spravilo. Hodně dlouhou dobu a musel užívat spoustu kortikoidů.

Chtěl bych zase hrát fotbal. Byl jsem dobrý brankář… chtěl jsem hrát v útoku, ale pořád mě bolely kotníky a musel bych je hodně namáhat, zatímco v brance to bylo dobré. Aspoň do té doby, než jsem se začal cítit špatně.

Pamatuješ si ještě nějaké sny?

Samozřejmě že si pamatuji svoje sny, já si pamatuji všechno, co se mě týká. A jsem docela překvapený, že moje matka vám o mě VŠECHNO říká, aniž by se mě nejdřív zeptala, jestli s tím souhlasím. A o tomhle s vámi ještě kupodivu nemluvila. Ona každému říká, že je nenechám spát, protože celou noc křičím. Já si to neuvědomuji. Něco vidím a oni mi říkají, že se mi to zdá. Ale já jsem si jistý, že to vidím. Když otevřu oči, tak už to nevidím, takže je to uvnitř mé hlavy. Kdyby to bylo venku, tak bych se aspoň mohl nějak bránit, ale…

Jsou to stíny… tmavé věci, které přicházejí zpovzdálí… vím, že bych se jich neměl bát. Ale ony mě děsí a hotovo! Já už teď vím, že nejsou zlé, ale stejně se chovám jako blázen. Moji spolužáci si ze mě dělají legraci.

Nečekaně se ke mně přibližují zezadu, abych se polekal. Mnohokrát jsem se jim to pokoušel vysvětlit, ale oni to nechápou.

Ty stíny ke mně přicházejí s tak široce otevřenými ústy, že jim skoro vidím dolů do žaludku. Mají tak velká ústa, že jimi můžu vejít jako do žaludku velryby. Myslím, že je to jako v Pinocchiovi. Možná tam najdu mého dědečka, jak sedí se svíčkou u malého stolečku a budeme si spolu moct zahrát karty.

Analýza:

• Je povýšený a velmi tvrdohlavý – ostatní lidé si mohou přečíst, co napsal, ale on nevidí důvod, proč
by měl číst to, co napsali ostatní
• Problémy začaly po smrti dědečka, i když mu v té době byly teprve dva roky
• Strachy/sny o tom, že bude sežrán, jsou velmi strašidelné, ale když svůj strach překoná, bude si
moci zahrát karty s dědečkem
• Zlobí se sám na sebe
• Rovnováha – auta, lodě atd.
• Chlad a teplo – potřebuje různé prostředí pro různé části svého těla
• Hluboký pocit neporozumění – vytváří si nemoc, aby si ho ostatní všimli, ale oni ani tak nevidí,
jaký je
• Z dá se, že jsou vyjádřena všechna témata Hadů – opuštění, dualita, povýšenost, podezíravost,
zrada a znalosti
• Zadrhávání a dyslexie se týkají komunikace
• Nebezpečí vnímá jako něco uvnitř sebe
• Má svůj vlastní svět. Má pocit, že žije ve svém vajíčku; dědeček žije v břiše velryby
• Nechce se dívat ven – má dokonce problémy s očima a nechce číst – nechce do svého světa vkládat
žádné další informace

Nespecifičtějším rysem je, že žije uvnitř sebe a vystačí si sám. Je silně egoistický, prohlašuje, že si vystačí
sám. Aby ukázal, kdo je, musí vyprodukovat vážnou nemoc. Nevypadá jako dítě, které hledá oporu.

Je „uvnitř“ sebe, ne „venku“ jako ostatní hadi. Příšera v jeho snech mu ukazuje, kde je jeho dědeček,
takže to není až tak velká příšera. „Když to překonám, najdu někoho, s kým můžu navázat opravdový
kontakt.“

Massimo mu nejprve zkoušel dát některé hadí léky. Byl si jistý, že je to Had, problém byl určit, který.

Massimo použil „negativní diagnostiku“ a eliminoval Hady, které znal.


Toxicophis pugnax (jinak Agkistrodon piscivorus)
Faroukh Master nedávno udělal nový proving tohoto léku (doplněk č. 1202 v repertoriu Millenium). Je to tzv. mokasínový had z čeledi Crotalidae, podčeleď Viperadea.
Allen uvádí: „Posledních 18 let se každým rokem opětovně objevily vážné bolesti, ale nebyly doprovázeny otokem; objevovaly se přesně ve stejnou roční dobu, trvaly několik dní a jejich intenzita byla každým rokem nižší. Kůže spíš suchá (po hodině).“ To se podobá pavoučím lékům, odpovídá to toxikologii uštknutí.

Symptomy velmi suché kůže jsou také známy.

Další toxikologickou zajímavostí je, že jed působí směrem zespodu nahoru – bolesti kloubů se přesunují z dolních končetin do horních částí těla. To platí i pro uštknutí, které nezasáhlo dolní končetiny. Allen říká „Pravá noha je oteklá, znatelně větší než levá (po hodině). Z rány vytéká několik kapek tekutiny (pohodině). Noha začíná bolet a rychle otéká, otok se šíří do oblasti kyčlí a je doprovázen horečkou (po půl hodině). Několik let se bolesti objevovaly v oblasti kolene uštknuté končetiny, po dalších několika letech ho opustily a přesunuly se do kyčle a nakonec do ramene, které bylo postiženo jen lehce.“

Charakteristickým rysem jsou bloudivé, putující bolesti.

Symptomy z repertoria Millenium:
U rážející, zraňující
O nemocnění z hrubosti druhých
Hněv, podrážděnost, obecně
Hněv, podrážděnost, kvůli maličkostem
Úzkost, sny, při probuzení se strašidelných
Sebevědomí, nedostatek, se střídá se zvýšeným
Bludy, tváře vidí
Bludy, tváře vidí, při zavření očí
Bludy, fantomy vidí
Bludy, fantomy vidí, strašidelné
Bludy, fantomy vidí, strašidelné, při zavření očí
Bludy, je pronásledovaný
Bludy, duchy vidí
Bludy, duchy vidí, při zavření očí
Sny, voda, povodeň
Prolévá na minulých nepříjemných událostech
Radostná nálada
Mluvit, neschopen, touží být potichu, mlčenlivý
Výtok hlenu nebo hnisu, bílý
Ječná zrna, obecně
Generálie, dolní končetiny
Dislokace, podvrtnutí, kotníky
Slabost spodních končetin, kotníků
Periodicita, roční
Když repertorizujete nějaký případ a vyjde vám Sil., Nat-c., Bell., Calc. a Sulph., znamená to, že vám repertorium moc nepomohlo! Buď jste případ špatně pochopili a použili jste necharakteristické symptomy, nebo potřebný lék v repertoriu není dobře zastoupen.
Rubriky:
Řeč a hlas, zakoktávání
Močení, mimovolné, v noci, inkontinence
Hrdlo, zánět, bolest hrdla
Končetiny, bolest, obecně, revmatická, po tonzilitidě
Končetiny, bolest, obecně, revmatická
Oči, zánět, konjunktivitida
Mysl, sny, povodeň
Mysl, sny, strašidelné
Mysl, křičí, ve spánku
Mysl, podezíravost, nevezme si lék
Generálie, periodicita

Léky: Lach., Crot-c., Crot-h., Naja., Hydro-c., Elap., Vip., Cench., Both-l., Agki-p., Both-a.

Tento lék mohl být předepsán jenom díky znalosti rodin, omezení výběru léku na určitou rodinu (Hadi) a použití procesu eliminace. Reakce na jeho podání byla opravdu dobrá. Největší změnou chlapce k lepšímu byla mimo ústupu tělesných problémů větší otevřenost.

Massimo měl další případ, tentokrát dospělou pacientku. Také trpěla bolestmi, které putovaly z dolní do horní poloviny těla. Vypadala povýšeně a pyšně. Vysvětlovala, jak žije sama ve svém vlastním prostoru, ale musí bojovat o život víc, než jak to vidíme v případech Heloderma. Je někdy těžké tyto dva léky rozlišit, ale u Heloderma je výraznější tvrdohlavost. Heloderma je dospělý, který se chová jako dítě, zatímco Crotalidae-Viperadea jsou děti, které se chovají jako dospělí.

Člověk v obraze živočicha žijícího ve slané vodě nemá rád kontakty s jinými lidmi.

Co „svádění“ u léku Toxicophis?

Crotalidae-Viperedae se usilují přitáhnout svým chováním pozornost ostatních. Je to „aktivní“ svádění. Vnucují svou přítomnost. Jsou sebevědomí a chtějí ukázat, jací jsou skvělí. Elapidae svádí nepřímo, je to jiný druh nástrojů. V tomto případě jsme měli chlapce, který chtěl ukázat, jak je dobrý, že to všechno zvládne sám. Svádění není aktivní, ale spíš chce ukázat, jak se dokáže postarat sám o sebe a zachovat si bezpečnou vzdálenost od své rodiny.

Dualita?

Zaznělo zde několik vět, kterými pacient zdůrazňoval svou dualitu: temná stránka vychází z něj; nemá konkrétní nepřátele okolo sebe, ale ví, kdo je nepřítel, ví, kde je, je hrdý na to, že ho dokáže přemoci; ví, že vlastně není tak strašný, jak vypadá. Dualita spočívá v tom, že vnímá svou temnou stránku a že se s ní dokáže utkat sám. Všechny věci musí být v rovnováze, jak dobro, tak i zlo.

Opuštěnost je v tomto případě jasná. Celou dobu říkal, že ho nikdo nemůže pochopit.

obálka 3. dílu skript